Halaman

Iklan

Jumaat, 11 Februari 2011

Bun Sosej

Rupa bun sosej yang telah siap dibakar....Bolehlah buat makan-makan untuk keluarga sendiri. Janji dohnya lembut dan sedap.



Rupa bun sebelum dibakar........sekarang ni kalau saya buat, saya akan buat mini bun saja..sebab anak-anak komplen besar sangat..malas nak buka mulut besar-besar...so saya ikut ja..tapi memang comel...gambarnya tak ada dalam simpanan la pulak...
Resepinya mudah saja....
(A)
2 sudu teh yis kering
4 sudu besar gula
4 sudu besar susu pekat
210ml air suam
(kesemua ini dilarutkan sekali dan dibiarkan selama 5-7 minit sehingga naik buih)

(B)
500gm tepung gandum
2 sudu teh pelembut roti (boleh dapat di kedai menjual bahan2 kek dan roti)
(gaulkan sekali)

2 biji telur (dikocakkan sertakan masukkan ke dalam adunan tepung tadi)

Uli adunan tepung (B) bersama adunan (A) selama 10-15 minit sehingga adunan tepung tidak melekat di tangan.

Biarkan adunan selama 1 jam atau adunan tersebut akan naik 2 x ganda.

(C)
Sosej hendaklah direbus/goreng terlebih dahulu

  1. Selepas itu anda bolehlah membentuk bun sosej anda seperti mana yang anda kehendaki.
  2. Susun atas loyang yang telah digris
  3. Biarkan 45-60 minit sehingga naik 2 x ganda
  4. Bakar pada suhu 180C sehingga masak.
  5. Setelah masak sapukan butter pada bun tersebut supaya nampak berkilat dan lembut...













1 ulasan: