Sekali sekala buat puding roti ni sebagai desert pun sedap gak...anak-anak pun suka. Puding ni kalau saya buat memang tak tahan lama....sekejap ja..dah habis..................saya buat bagi keras sedikit so senang anak-anak kecil nak pegang tak ada la...nak jatuh sana sini.....resepinya:
Ni saya buat masa birthday hubby last year......kira ok le...sebab habis......
Bahan A:
20gm agar-agar
600ml air
5 sudu besar gula pasir
Bahan B:
bahan-bahan untuk dimesin (blend)
1 tin susu cair
3 keping roti
1 sudu besar tepung custard (ikut suka tak masuk pun tak apa)
Bahan C:
1 sudu teh perasa oren (boleh letak ikut kesukaan)
cara-caranya:
- masak agar-agar + air sehingga hancur
- masukkan gula
- ceduk kan sedikit agar-agar tu dan masukkan ke dalam bekas yang lain dan masukkan perisa oren (***)
- masukkan bahan B ke dalam baki agar-agar yang ada dalam periuk tadi
- apabila didih padamkan api dapur
- masukkan kedalam loyang
- Curahkan sedikit demi sedikit agar-agar yang berperasa oren tadi dan garis-gariskan dengan menggunakan garpu/sudu supaya membentuk berjurai-jurai seperti gambar yang di atas.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan