Halaman

Iklan

Khamis, 11 Februari 2010

Sotong Kicap Berlada


Ni satu lagi menu untuk menarik anak-anak kecil kita makan.....makan bersama nasi lah.....Selalu sangat buat sambal tumis sotong , kali ni kita tukar selera sedikit supaya semua boleh menikmati bersama-sama sebab menu ni tak pedas......

Begini resepinya:

1kg Sotong
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
sejemput lada hitam
kicap
secawan air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
sepokok daun bawang + sup
sedikit minyak untuk menumis

Cara-caranya:
  • potong sotong ikut suka macam saya guntingkan sotong tu kepada 4 dan dihujungnya saya guntingkan sekeliling supaya nanti membentuk seperti bunga di atas. (gambar) ketepikan.
  • bawang merah, putih, halia + lada hitam tadi ditumbuk bersama
  • masukkan sedikit minyak ke dalam kuali dan mulakan menumis bahan yang ditumbuk tadi...
  • bila dah berbau wangi bahan tumis tadi masukkan sotong
  • diikuti dengan air asam dan kicap....
  • bila semua dah sebati, baru masukkan garam dan gula....
  • bila dah masak, taburkan daun bawang dan sup yang telah dipotong...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan