Halaman

Iklan

Khamis, 11 Februari 2010

Sup Tulang


Bila badan rasa kurang sihat sikit...ada rasa nak demam sikit-sikit apa kata cuba buat sup tulang...tak ada selera makan ke....elok lah cuba menu ni.....saya selalu masak menu ni bila hubby demam......kiranya sup tulang ni pun favourite anak-anak gak....gerenti habis.....

Resepinya:

1kg Tulang (lebih sikit pun ok ja)
2 liter air


1 inci halia(ditumbuk/mesin)
5 ulas bawang merah(ditumbuk/mesin)
4 biji buah keras(ditumbuk/mesin)
sedikit lada hitam (ditumbuk/mesin-jika suka-tak letak pun tak apa)

1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga

10 biji cili padi (ditumbuk kasar-boleh letak lebih jika suka pedas-yg ni ok je tak pedas sangat pun)
1 biji lemon (kalau tak ada boleh ganti dengan 1 cawan air asam jawa/limau nipis)
1 batang celery (tak tau b melayu panggil apa-batang dia mcm daun sup tapi besar)-di potong
2 labu bawang besar (dihiris)

garam secukup rasa
perisa (jika suka)
sedikit minyak untuk menumis (tak tumis pun ok juga just rebus)

Cara-caranya :
  • tumiskan bahan yang ditumbuk
  • masukkan tulang dan air
  • masukkan kulit kayu manis, bunga cengkih + buah pelaga
  • bila mendidih masukkan jus lemon
  • masukkan cili api
  • masukkan celery dan bawang besar (yg dihiris)
  • masukkan garam secukup rasa
  • rebus lebih kurang 1 jam baru betul-betul lembut daging tu....
SELAMAT MENCUBA....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan